luni, 16 ianuarie 2012

Capitalism

Probabil pentru multi notiunea de "capitalism" este una abstracta, imaginandu-si ca are legatura cu afacerile fara a intelege exact la ce se refera acest termen.
In primul rand, trebuie subliniat faptul ca fara un regim democratic capitalismul nu poate exista (o exceptie mai deosebita fiind China), deorece capitalismul este acel model economic in care persoanele detin afaceri cu capital propriu, si depinde doar de munca lor cat de mult se vor dezvolta. Esential de mentionat aici este faptul ca regimul politic democratic permite oamenilor sa detina in proprietate o afacere, indiferent de obiectul de activitate. Opusul acestei ideologii este sistemul de economie centralizata, unde aproape toate firmele si intreprinderile sunt detinute de stat, iar la conducerea lor nu sunt numiti neaparat oameni competenti, ci mai degraba persoane loiale regimului si partidului.
Putem numi ineficiente economiile centralizate deoarece lucrul cel mai important care determina orice persoana sa isi faca treaba cu simt de raspundere este motivarea, iar regimurile cu economii centralizate nu motiveaza angajatul. Aceasta atitudine generala afecteaza economia nationala si determina neatingerea potentialului economic maxim. Pentru a compensa aceasta lipsa de competenta in conducerea intreprinderilor, statul infometeaza natiunea, astfel marind rezervele nationale.
In prezent, umanitatea a ajuns in acel stadiu de dezvoltare in care democratia si economia capitalista sunt cele mai firesti regimuri de functionare la nivel de stat. Lucrul cel mai bun pe care il promoveaza o economie capitalista este dezvoltarea, si in special, evolutia tehnologica.
Capitalismul, in functie de tendintele economice care le prezinta, este de mai multe feluri. Cele mai importante modele de capitalism sunt: capitalismul firmelor mari, capitalismul controlat de stat, capitalismul oligarhic si capitalismul antreprenorial. Nici o economie capitalista din lume nu este identica cu alta, fiecare stat exercitand propriul sau model economic, care are in componenta fiecare din cele 4 mari categorii de capitalism, dar in proportii diferite.
Datorita existentei cererii si ofertei, comerciantul este mereu obligat din cauza concurentei sa presteze servicii de calitate din ce in ce mai buna, sa vanda tot mai ieftin si sa isi diversifice serviciile sau produsele vandute. Aceasta evolutie a produselor poate fi atinsa in special prin metode tehnologice noi de productie, instruire a personalului si largirea pietei de desfacere. De aceea, regimurile capitaliste, prin definitie, incurajeaza indirect dezvoltarea de noi tehnologii, noi tehnici de productie, si instruirea cat mai precisa a angajatilor.
O urmare fireasca a capitalismului este internationalizarea si ulterior globalizarea. Diferenta dintre cele doua este ca internationalizarea se refera la crearea de legaturi economice intre state datorita nevoilor reciproce pentru materii prime, produse, servicii, cunostiinte, etc., pe cand globalizarea vizeaza mai mult legaturile dintre companii si nevoile directe ale acestora de a colabora pentru a avea activitate economica mai eficienta.
In continuare, voi descrie in mare fiecare model de capitalism.
Capitalismul controlat de stat: este acel tip de capitalism in care statul, prin legislatie si anumite reglementari specifice poate alege domeniile care sa avantajeze mai mult firmele. Astfel legislatia poate incuraja deschiderea afacerilor intr-un anumit domeniu, pe cand poate descuraja afacerile din alt domeniu. De regula acest model de capitalism nu asigura crestere economica intr-un mod sustinut, deoarece piata de capital are nevoie de libertate pentru a evolua in mod natural in directia cea mai profitabila in functie de vremuri, tendinte sau oportunitati.
Capitalismul oligarhic: este modelul de capitalism in care dominante sunt una sau mai multe familii, care detin marile intreprinderi din acel stat. In multe tari (Romania fiind una dintre ele), aceste familii fac parte si din clasa politica si combina capitalismul oligarhic cu cel controlat de stat pentru a creea mediul potrivit dezvoltarii afacerilor personale. Un exemplu de capitalism dominant oligarhic este acela din tarile arabe, unde anumite familii regale detin marile afaceri cu petrol, iar profiturile uriase le-au permis sa-si extinda afacerile pana in stadiul in care au devenit proprietari de companii de top competitive in aproape toate domeniile.
Capitalismul firmelor mari: este acel tip de economie capitalista unde dominante pe piata sunt cateva companii puternice, de obicei multinationale, care au o vechime de minim 50 de ani si care au devenit un brand foarte vechi si cunoscut. Aceste firme sunt deosebite pentru ca la un moment dat au fost subiectul inovatiei si au adus un tip de produs sau serviciu revolutionar pe piata (ex. Apple, Wal-Mart, McDonald's etc.).
Capitalismul antreprenorial: probabil cel mai important tip de capitalism, acesta este acel tip de economie unde se promoveaza noul, inovatia si ideile proaspete. Antreprenorii sunt cei care isi deschid noile afaceri, fiind astfel nevoiti sa intreprinda o activitate economica eficienta pentru a rezista pe piata. Acestia sunt cei care pun in aplicare noile tehnici si tehnologii de productie si sunt cei care aduc mare parte dintre inovatiile din societate.
Dupa parerea multor economisti, cel mai bun model de capitalism este o combinatie intre capitalismul firmelor mari si capitalismul antreprenorial, deoarece antreprenorii sunt cei care au in mare parte ideile noi, iar firmele mari au resursele financiare sa le puna in aplicare si sa ofere la scara larga si intr-un mod rentabil pentru consumator aceste noi produse. De asemenea, aceasta combinatie ar asigura si crestere economica la nivel national, deoarece promoveaza tehnologiile noi, tehnici mai ieftine de productie, cercetarea si dezvoltarea.

2 comentarii:

  1. Vreau să împărtășesc o mărturie despre modul în care serviciul de finanțare Le_Meridian m-a ajutat cu un împrumut de 2.000.000,00 USD pentru a-mi finanța proiectul de fermă de marijuana, sunt foarte recunoscător și mi-am promis să împărtășesc această companie de finanțare legitimă oricui caută o modalitate de a-și extinde afacerea. project.compania este compania de finanțare din Marea Britanie / SUA. Oricine caută sprijin financiar ar trebui să le contacteze pe lfdsloans@outlook.com Sau lfdsloans@lemeridianfds.com Domnul Benjamin este de asemenea pe whatsapp 1-989-394-3740 pentru a facilita lucrurile oricărui solicitant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Halo, sunt Helena Julio din Ecuador, vreau să vorbesc bine despre Serviciul de finanțare Le_Meridian pe acest subiect. Serviciul de finanțare Le_Meridian îmi oferă sprijin financiar atunci când toată banca din orașul meu a respins cererea de a-mi acorda un împrumut de 500.000,00 USD. Am încercat tot ce am putut pentru a obține un împrumut de la băncile mele aici, în Ecuador, dar m-au respins cu toții, deoarece creditul meu era scăzut, dar cu harul dumnezeiesc, am aflat despre Le_Meridian, așa că am decis să încerc să solicit acest împrumut. Cu Dumnezeu dispus să-mi acorde un împrumut de 500.000,00 USD cererea de împrumut pentru care băncile mele din Ecuador m-au refuzat, a fost foarte grozav să fac afaceri cu ele, iar afacerea mea merge bine acum. Iată Le_Meridian Financing Investment Email / WhatsApp Contact dacă doriți să aplicați împrumuturi de la ei.Email:lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.comWhatsApp Contact: + 1-989-394-3740.

    RăspundețiȘtergere