sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Pretul real al benzinei si motorinei

Pentru orice sofer, acesta este un subiect foarte delicat si de ce sa nu recunoastem, enervant.
Desi pretul combustibilului deja a depasit suma de 5 RON/litru (fie el motorina sau benzina), se pare ca la inceputul anului 2011 va veni un nou val de scumpiri al carburantilor, iar pretul va ajunge undeva aproape de 6 RON/litru. Este exagerat de mult, tinandu-se cont de simpla comparatie a Romaniei cu celelalte state membre UE.
De ce s-a scumpit combustibilul?
In ultimii ani, de cand Romania a resimtit criza economica mondiala, ritmul in care a crescut pretul combustibilului ne plaseaza pe pozitia a 2-a in topul scumpirilor de carburanti din Uniunea Europeana (pe locul intai fiind in mod "surprinzator" Grecia, care datorita economiei dezastruoase se confrunta cu demonstratii de forta si proteste ale populatiei pe strazi). In 2010, acciza la benzina a crescut cu 18%, iar cea pentru motorina cu 23%, si tot in acelasi an, in data de 1 iulie, TVA-ul s-a marit de la 19% la 24%. Ciudat este ca intr-o tara precum Austria, combustibilul este mai ieftin decat in Romania, desi Austria nu are rezerve de petrol (ceea ce noi avem, si chiar avem destul de mult), are accize mai mari, si salariul mediu pe economie este cu mult superior celui din Romania.
Problema la noi este ca legislatia permite marirea preturilor la carburanti, deoarece nu se stipuleaza in nici o lege sau ordonanta un anume procent din valoarea pretului de baza a combusitibilului cu care acesta poate fi majorat strict pentru profit.
Consiliul Concurentei a declansat o ancheta in 2005 legata de pretul corect al carburantilor in Romania care se va termina in 2011. Abia dupa terminarea anchetei vor putea fi luate masuri in cazul in care se trage concluzia ca preturile sunt anormal de mari (ceea ce este evident, dar primeaza interesele financiare ale magnatilor) si vor putea fi facute legi mai stricte care sa stabileasca clar limitele in care trebuie sa se incadreze preturile carburantilor.
Soferii au incercat diverse forme de protest pentru a indupleca mai-marii firmelor de produse petroliere, insa majoritatea nu s-au ales decat cu timp pierdut si cateva amenzi de la autoritati.
Un alt motiv al scumpirii carburantilor este ca in ultimii ani, de cand compania nationala de petrol (Petrom) a fost preluata de colosul austriac OMV, productia interna de titei a Romaniei a fost intr-o scadere constanta, pe cand cererea a fost intr-o continua crestere. Acest fapt a incurajat importul de titei, deci a dus la cresterea pretului carburantilor la pompa.
Raportand la salariile din Romania, pretul combustibililor de origine petroliera este mult prea mare. Folosindu-se de contextul crizei, conducerea statului a crescut toate taxele, impozitele si accizele, aducandu-le la nivel european, insa veniturile populatiei autohtone sunt departe de valorile medii din Uniune.
Guvernul poate introduce contramasuri specifice economiei de piata, precum impunerea unor impozite, impotriva producatorilor care cresc rapid şi nejustificat pretul carburantilor, a declarat, in urma cu cateva zile, premierul Emil Boc. Intrebat daca petrolistii nu ar putea contracara majorarea impozitelor sau introducerea altora noi, prin noi majorari ale preturilor la carburanti, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a replicat: "Singura cale prin care statul poate reduce preturile este scaderea taxelor. Or, asa ceva nu este fezabil acum".
Deocamdata asteptam rezultatele anchetei efectuate de Consiliul Concurentei referitoare la preturile carburantilor, iar pana atunci, preturile vor continua sa creasca la combustibil si nimeni nu va putea sa opreasca acest fenomen.
Pana una-alta, ne mai amintim de vechea vorba "Mersul pe jos face piciorul frumos" si incercam sa reducem pe cat posibil drumurile care implica masina.

Apropo, pentru cei dornici de un business rapid, in anul 2011 se aude ca vor exploda vanzarile la biciclete. Profitati daca aveti posibilitatea.

Un comentariu:

  1. Mare dreptate aveti, Domnule Alex. Va felicit pentru acest blog unde am citit numai lucruri adevarate.

    RăspundețiȘtergere