marți, 28 decembrie 2010

Aurul, noua moneda mondiala?

Se poate afirma fara nici un fel de problema ca simbolul mondial al valorii este metalul galben. Cand eram copii, spre exemplu, si ne imaginam nenumarate comori ingropate pe plaji scaldate de soare, ne gandeam la un cufar plin cu aur, si poate ici-colo cate o piatra pretioasa, de umplutura. Incontestabil, aurul este esenta a ceea ce reprezinta bogatia, bunastarea si valoarea.
Dar este corect sa spunem ca rezerva de aur a unei tari ar trebui sa fie in aceste vremuri de incertitudine economica etalonul dupa care sa se stabileasca valoarea monedei sale?
Robert Zoellick, seful Bancii Mondiale, este de parere ca aurul din rezervele tarilor ar trebui considerat etalonul dupa care sa se ghideze rata de schimb intre monezi. Desi initial ar putea sa para o idee buna, multi economisti au contestat aceasta opinie a lui Zoellick.
Fred Bergsten, director al Institutului Peterson pentru Economie Internationala din Washington, considera ca aceasta idee este invechita, si ca valoarea aurului din trezoreria unei tari este mult prea mica pentru a fi luata in considerare ca fiind factorul decisiv in schimbul intre monezi. Trebuie sa se tina seama de toti factorii care determina puterea de cumparare a monedei unei tari, factori precum forta de munca, densitatea populatiei, numarul de oameni care trebuie intretinuti (pensionari, copii, elevi, someri, etc.) raportat la numarul celor care muncesc si platesc taxe si impozite si asa mai departe.
Bradford DeLong, profesor de economie la Universitatea Berkeley, din California, crede ca ultimul lucru de care ar avea nevoie economia mondiala in prezent este inca o sursa de deflatie. Acest lucru se va intampla deoarece aurul este o resursa pe care bancile centrale nu o pot majora, astfel evolutia valorii monedei unei tari va fi aproape nula, pentru ca va fi raportata la cantitatea de aur existenta.
Pentru noi, oamenii de rand, aurul este si va fi o valoare sigura, iar cei care se gandesc sa investeasca in metalul pretios in mod sigur nu vor avea decat de castigat, pentru ca, desi de-a lungul istoriei valoarea aurului a fluctuat si a fost relativ inconstanta, ea in medie a crescut (spre exemplu numai in ultimii 10 ani a crescut de 7 ori).
Ideea folosirii unui material pretios direct ca moneda de schimb este arhaica si este similara trocului in natura. Este nevoie de o moneda cu valoare fizica foarte mica, greu de imitat, usor de transportat si care sa reprezinte factorii mentionati mai devreme in articol. Evident ca aurul din trezoreria unei tari ar trebui luat in considerare cand vine vorba de stabilirea valorii monedei tarii respective, dar sub nici o forma nu ar trebui sa fie singurul factor care sa decida paritatea intre valute.
Aurul este in primul rand o resursa, si ar trebui considerat ca atare: o materie prima, care in timp se va epuiza si care pana in acel moment va creste in valoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu