marți, 13 martie 2012

Tarile aflate in stadiul de dezvoltare

Inovatia este abilitatea de a vedea schimbarea ca pe o oportunitate, nu o amenintare.

Desi in ultima vreme, mare parte a lumii civilizate a cunoscut cresteri economice semnificative in mod constant, peste 2 miliarde de oameni traiesc in foamete si nu au siguranta ca vor mai fi in viata in ziua urmatoare. Tristul adevar este ca lumea nu se afla intr-o stare economica atat de buna pe cat am crede noi, cei care stam comod in spatele laptop-urilor. Cu totii am vazut in ce conditii precare traiesc oamenii din unele tari africane, sud-americane, sau asiatice. Este practic de neconceput pentru noi, cei din Romania, care mereu ne comparam cu o Uniune Europeana aflata la un nivel inalt de civilizatie, ca exista tari in care oamenii traiesc azi la fel ca acum 500 de ani.
In acest articol ma voi detasa de subiectele tratate pana acum si voi incerca sa analizez situatia economica a tarilor nedezvoltate, sau "aflate in stadiul de dezvoltare", cum ar spune unii specialisti. Scopul acestui articol este sa ofere o privire de ansamblu asupra economiei mondiale, si sa determine ce este de facut in cazul tarilor mai slab dezvoltate pentru a-si depasi conditia si pentru a iesi din saracie.
Cum am mai mentionat pe parcursul acestui blog, secretul dezvoltarii in cadrul societatilor lumii este sa aiba o doza de antreprenoriat sanatoasa si sa ofere un mediu potrivit aparitiei inovatiilor si a firmelor inovatoare. Conducerile acestor tari au datoria sa creeze mediul ambiant propice dezvoltarii firmelor noi. Acestea sunt cele care aduc ideile proaspete mediului de afaceri si participa la dezvoltarea societatii, a produselor si a serviciilor printr-o gandire inovatoare, neinfluentata de activitati economice intreprinse anterior. In categoria antreprenorilor care participa la schimbarea mediului afacerilor ii includ pe cei inovatori, deoarece cei mimetici sunt acei antreprenori care pur si simplu copiaza un tip de afacere gandit de antreprenorii inovatori. Trebuie sa se inteleaga faptul ca pentru a avea crestere economica, o tara trebuie sa aiba si antreprenoriat inovator, pentru ca acela este de regula cel care stimuleaza exporturile si duce la patrunderea banilor straini in tara. Practic, antreprenoriatul inovator este cel care conduce la progresul societatii si a oamenilor, insa serveste in cea mai mare masura tarii de unde a plecat.
Ideea conform careia unele natiuni sunt "dezvoltate", iar altele nu, dateaza de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand mai multe tari au infiintat o institutie specializata - ce a atins nivelul de entitate economica dominanta la nivel international - numita Banca Mondiala. Misiunea specifica a acestei organizatii este sa promoveze dezvoltarea economica a tarilor aflate in curs de dezvoltare, sau subdezvoltate. Este evident ca formarea unei astfel de institutii a fost singura solutie pentru unele tari care nu aveau absolut nici un punct de plecare catre dezvoltare. Spunand acestea, ma refer inclusiv la tari din Africa unde pana si accesul la apa potabila era - si in unele locuri inca este si in prezent - rezervat doar celor privilegiati. O natiune, pentru a putea sa creeze un mediu potrivnic aparitiei si cresterii firmelor inovatoare cu un grad ridicat de utilitate in societate, trebuie sa asigure populatiei un minimum de conditii de viata, cum ar fi sistemul de canalizare, accesul la electricitate, accesul la educatie si informatie, infrastructura, si lista poate continua. Mediul legislativ care sa incurajeze antreprenoriatul se afla pe locul doi in lista prioritatilor, dupa cele mentionate anterior, in cazul tarilor aflate in stadiul de dezvoltare. Din acest motiv o institutie precum Banca Mondiala era absolut necesara, pentru ca astfel aceste tari inferioare din punct de vedere economic sa poata sa isi puna la punct sistemele interne si sa spere la crestere economica prin investitii inteligente. Ca aceste fonduri sa ajunga unde trebuie si sa fie folosite corect, este indicat sa se intervina cu un set de reglementari din exteriorul tarii vizate, pentru a preveni coruptia locala sa afecteze gradul de eficienta al investitiilor.
Tot in scopul de a ajuta tarile mai putin dezvoltate au aparut si fundatiile umanitare, unele dintre ele avand o putere economica si o influenta deosebit de ridicate la nivel mondial. Acestea introduc bani nerambursabili in tarile subdezvoltate pentru a asigura satisfacerea acelor nevoi bazice precum mancare, apa sau haine, care par ceva absolut normal lumii civilizate, inclusiv romanilor.
In concluzie, din punctul meu de vedere, tarile aflate in stadiul de dezvoltare ar trebui sa isi deschida granitele catre tarile mai dezvoltate din punct de vedere economic, si aici ma refer in special la cele cu un venit pe cap de locuitor ridicat, pentru ca acestea de regula au tendinta sa exporte aceleasi ideologii economice, unde banii trebuie sa revina celor care merita intr-adevar. Acest tip de gandire sanatoasa unde munca, harnicia si inovatia sunt remunerate corespunzator sunt cele care pot propulsa o tara aflata in curs de dezvoltare printre cele dezvoltate chiar si intr-un timp scurt de cateva zeci de ani.

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord. Numai ca rolul pe care il are inovatia in economie abia acum incepe sa fie inteles, in tarile dezvoldate. Sistemul economic neo-classic foarte rigid este o piedica serioasa in prezent, si o alta piedica este lipsa de educatie (nu numai economica) a majoritatii populatiei. Nu putem avea inovatie, in lipsa educatiei, si cred ca multe guverne se pot implica mai mult in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, educatia este esentiala pentru dezvoltarea societatii din toate punctele de vedere. Nu exista pentru nici o tara o reteta clara a succesului, dar trebuie sa se investeasca chibzuit acolo unde trebuie. Iar sistemul este rigid pentru ca este condus de persoane batrane, intr-o era in care totul se misca prea repede.

      Ștergere