joi, 9 februarie 2012

Romania - economie de tranzitie

Capitalismul este sistemul economic care s-a dovedit a fi cel mai eficient in ziua de azi. Rezultatul cel mai important al economiei capitaliste este progresul nemarginit de reguli si restrictii, in sensul dorit de piata si adaptat nevoilor umane.
Economiile lumii se impart in 3 categorii importante: economiile dezvoltate (puternice), economiile aflate in stadiul de dezvoltare si economiile slabe.
In acest articol voi discuta despre situatia economica a Romaniei si problemele cu care ne confruntam ca natiune, din punct de vedere economic. Romania se situeaza in categoria tarilor care se afla in stadiul de dezvoltare, iar economia aici este intr-o continua evolutie si reforma.
Factorii care influenteaza o natiune si implicit economia acesteia de-a lungul istoriei sale sunt numerosi. Nu intamplator unele natiuni, sau chiar popoarele care constituie baza populatiilor unor natiuni, au parte de mai mult succes decat altele. Exemple de popoare de succes sunt cele germanice (Germania, Anglia, S.U.A., etc.) sau cele nord-europene (Norvegia, Suedia, Danemarca, etc.), care indiferent de climatul economic mondial, au obtinut constant crestere economica la nivel national si au avut economii si politici bazate pe corectitudine, lipsa coruptiei si o etica a muncii extraordinara. Acesti factori sunt decisivi pentru ca o economie sa functioneze la cel mai inalt nivel si pentru obtinerea de cele mai bune rezultate economice.
Romania este un popor predominant latin, cu influente balcanice, slavone, orientale si foarte putin germanice. Fondul genetic al natiunii noastre este doar unul dintre factorii care afecteaza performanta poporului de a obtine crestere economica puternica. Alti factori precum situatia economiei mondiale, relieful, clima sau tendintele actuale sunt la fel de importanti.
Ceea ce a determinat schimbari majore in economia Romaniei a fost perioada in care aceasta a intrat sub conducere comunista si a devenit o economie centralizata. Nu voi intra in detalii la acest subiect, deoarece exista suficiente relatari despre evenimentele ce au avut loc si succesiunea lor. Important pentru acest articol este de fapt ce s-a intamplat dupa revolutia din decembrie 1989, cand Romania a trecut de la republica socialista la republica democrata.

Ce a determinat evolutia slaba a economiei dupa revolutie?

In primul rand, Romania nu a avut nici un stat cu traditie democratica care sa-si exercite influenta in politica si economia sa, si nu a avut cu adevarat o actiune care sa elimine de la conducere toti fostii membri de partid comunist sau colaboratorii acestuia, asa ca la conducerea tarii au ramas practic aceeasi oameni, care acum se aflau intr-un nou regim politic si care s-au impartit prin diverse partide nou-infiintate. A doua problema importanta care a condus la o evolutie slaba a economiei Romaniei post-comuniste este noua constitutie, creata in 1991 in timpul mandatului lui Ion Iliescu, ce permite o vasta interpretare a legii, permitand astfel aparitia coruptiei. Coruptia este cel mai puternic inhibator al cresterii economice si duce la o evolutie mult sub potentialul maxim al unei natiuni, transformandu-i economia intr-un mecanism ineficient, lent, invechit si neperformant.
In Romania inca functioneaza o forma de capitalism primitiva, cu slabe contributii la bugetul de stat, din cauza desfasurarii activitatilor economice intr-o maniera infranata de institutiile statului si din cauza faptului ca nu sunt oferite privilegii economice celor mai eficienti. Indraznesc sa numesc acest model de capitalism ca fiind unul "de cumetrie".
Practic Romania trece in prezent printr-un continuu proces de transformare atat al economiei, cat si a politicii sale, si se confrunta cu dificultatile specifice acestui proces. Important pentru cresterea economica este sa se atraga investitori straini, insa acestia vor veni numai daca se vor simti incurajati in acest sens. Astfel legislatia trebuie adaptata pentru a determina firme straine sa isi desfasoare activitatea aici, trebuie redusa pana la cote minime coruptia si trebuie sa se creeze o infrastructura buna care sa suporte toate miscarile din interiorul tarii ce vin odata cu cresterea economica.
Din cauza nivelului ridicat al coruptiei din tara, Romania nu se poate lauda deocamdata cu o economie total functionala sau cu faptul ca gazduieste un capitalism eficient, insa anumite mutari importante care sa ajute tara noastra in acest sens au fost facute. Faptul ca am aderat la NATO si la UE este foarte semnificativ pentru evolutia economiei romanesti, si existenta Romaniei alaturi de popoare cu traditie democratica si capitalista in cadrul acestei aliante si uniuni economice duce Romania cu un pas mai aproape de telul suprem, acela de a ajunge printre tarile cu economii dezvoltate, depasind stadiul de tara cu o economie in dezvoltare.
Rolul fiecarui membru al societatii in acest proces de tranzitie este sa fie corect, sa respecte legea si sa caute sa obtina venituri mai mari prin oferirea de servicii si produse de calitate, stimuland astfel economia de piata si determinand intr-o mica, dar importanta masura, crestere economica la nivel national. Numai lucrand impreuna ca un sistem unit si compact vor reusi vreodata cetatenii (fie ca se afla intr-o functie de conducere sau nu) sa imbunatateasca situatia economiei romanesti.

Un comentariu:

  1. nu pot sa cred ca am citit asa o idiotenie pana la capat...bai,daca n-ai de lucru,de-te si bate mingea in fata blocului,Alex si nu fa pe expertul in economie pe site-uri anonime!

    RăspundețiȘtergere